Microsoft Outlook beállítása POP3 típusú levelezésre

A beállítás megkezdése előtt, mindenképpen szükség van bizonyos adatokra. Ezek a következők (utolsó két pont csak akkor, ha a kimenő levelek hitelestést igényelnek):

  • e-mail cím
  • e-mail címhez tartozó jelszó
  • pop3 kiszolgáló
  • smtp kiszolgáló
  • kiszolgáló név
  • kiszolgáló jelszó

Az e-mail címet, az e-mail címhez tartozó jelszót és a POP3 kiszolgáló adatait, mely a bejövő levelekért felelős, többnyire a tárhely szolgáltató adja. Tehát ezeket az adatokat a tárhely szolgáltatótól kell beszerezni, bármilyen probléma esetén hozzájuk kell fordulni. Egy tipikus POP3 kiszolgáló így néz ki: pop3.valami.hu. A nálunk igénybe vett e-mail szolgáltatáshoz automatikusan megküldjük Ügyfelünknek a szükséges adatokat.

Az SMTP kiszolgálóhoz tartozó adatokat, mely a kimenő levelekért felelős, többnyire az Internet-szolgáltató adja. Tehát pl. T-Online szolgáltatási területen, a T-Online-nal kötött internetes szerződésben vannak meg ezek az adatok. Ha a szerződés nincsen meg, akkor egy T-Pont-ban lehet személyesen új adatokat kérni. Más szolgáltatási területeken természetesen adott internetszolgáltatóval kell felvenni a kapcsolatot. Egy tipikus SMTP kiszolgáló így néz ki: smtp.valami.hu

Mikor ezek az adatok megvannak, akkor kezdhetünk bele a beállításokba. Az egyszerűség kedvéért egy T-Online e-mail címmel mutatjuk be a folyamatot. Egyes menüpontok, fülek nevei vagy éppen a program kinézete mások lehetnek a program különböző verzióiban, de a beállítás folyamata lényegében ugyan az.

Indítsuk el az Outlook Express programot. Amennyiben először indítja a programot, akkor egy Varázsló fogadja Önt. A Varázsló segít az új postafiók létrehozásában. Amennyiben nem először állít be fiókot az Outlook Expressben a fiók beállítását az Eszközök/Fiókok... menüpontban kezdheti meg, illetve itt is tekintheti meg a már beállított levelezési fiókjait.

Az Internetfiókok ablakban válassza a Posta vagy Levelezési lapfület. Azon belül pedig kattintson a Hozzáadás gombra majd válassza a Levelezés... menüpontot.

A következő lépéstől a Varázslóval és a kézzel történő beállítási folyamat teljesen megegyezik. Első lépésként adja meg a nevét, ide bármit beírhat, de célszerű egy olyan azonosítót, nevet megadni mellyel azok, akiknek levelet küld, azonosítani tudják Önt. Tehát ezt a nevet fogják feladóként látni azok, akik Öntől e-mailt kapnak. Ezután a program az e-mail címét kéri.

A következő lépésben a levelezési kiszolgáló típusát és nevét kell megadnia. Most POP3-as levelezést állítunk be. Az T-Online Magyarországnál a POP3-as levelezési kiszolgáló neve mail.t-online.hu, kimenő (SMTP) levélkiszolgálóként is ezt kell használni. Az adatok megadása után kattintson a Tovább gombra. Más szolgáltató esetén a POP3-as levelezési kiszolgáló természetesen más.

Ezután a program a fióknevet és a jelszót kéri el. nev@t-online.hu végződésű e-mail esetén: a fióknév vagy a @ előtti rész, vagy egy külön választott azonosító, illetve valami@domain.hu esetén a fióknév a teljes e-mail cím.

Jelszó a kapott vagy beállított jelszó. Itt a kis és nagy betűk megfelelő formájára figyeljen. Az ablakban látható Bejelentkezés biztonságos jelszó hitelesítés használatával opciót ne válassza ki! Az adatok megadása után kattintson a Tovább gombra. Ezután a Varázsló gratulál Önnek. A befejezés gombra kattintva az email cím beállítását sikeresen elvégezte.

A program visszatér az Internet fiókok ablakba, amennyiben a beállított fiók tulajdonságait meg szeretné nézni, vagy meg szeretne valamit változtatni kattintson a Tulajdonságok gombra.

Amennyiben több fiókja van a kijelölésnek az ablak bal részében a módosítani kívánt fiókon kell állnia. A Tulajdonságok gombra kattintva az Általános lapfül fogadja majd. Itt adhat meg másik nevet, e-mail címet, válasz e-mail címet. Illetve itt nevezheti át a fiókot, hogy jobban be tudja azonosítani.

Fontos a Kiszolgálók lapfül, itt ellenőrizheti le a fiók beállítások legfontosabb összetevőit. A beérkező (POP3) levélkiszolgálót, a kimenő (SMTP) kiszolgálót, illetve a fióknevet és a jelszót.

Amennyiben a Kimenő levelek hitelesítést igényelnek a „Kimenő levelek kiszolgálója” részben pipálja ki az „A kiszolgáló hitelesítést igényel” sor előtti jelölőnégyzetet. Ezután kattintson az aktívvá váló „Beállítások…” gombra. A megjelenő új ablakban tekintheti meg a Kimenő levélkiszolgálóra alkalmazott beállításokat. Alap esetben az első rádiógomb van kijelölve „A beérkező levelek kiszolgálójával azonos beállítások használata”, ami tökéletesen megfelel a T-Online-os e-mail postafiók használata esetén.

A Speciális lapfülön a következő beállításokat kell elvégeznie:

  • Pipálja ki a jelölőnégyzetet az „A kiszolgáló biztonságos kapcsolatot (SSL) igényel” sorok előtt.
  • „Kimenő levelek (SMTP)”-hez „25”, a „Beérkező levelek (POP3)”-hoz „995”-ös kiszolgálóportok legyenek beállítva.

Amennyiben olyan víruskereső programja van, mely támogatja a levelező kliensét, de nem támogatja a TLS protokolt, úgy állítsa át a Kimenő levelek (SMTP) 25-ös portját 465-re. Ezen lapfülön van lehetősége a levelek, kiszolgálón való megtartásának beállítására. Felhívjuk figyelmét arra, hogy amennyiben a kiszolgálón is tárolja a leveleit a fent tárolt levelek az e-mail fiókjának tárhelyét fogják foglalni, így akár előállhat olyan helyzet is hogy a tárhelye betelik!

A beállítások az „OK” gombra kattintva menthetőek el.

A nálunk igényelt e-mail szolgáltatáshoz (tárhellyel vagy nélküle), automatikusan elküldjük az adatokat, melyek segítségével a fenti leírást követve könnyen beállíthatóak az e-mailek az Outlook Express levelező programban. Amennyiben mégis elakadna, nagyon szívesen segítünk. Keressen minket bizalommal telefonon, emailen.